Bivši klasičari predstavljaju studij geografije

objavljeno u: Acta - Događanja | 0

Kamo nakon gimnazije? To se pitanje vrti svim klasičarskim glavama ma koji razred pohađali. Bivši klasičari predstavljaju geografiju kao jedan od mogućih studijskih smjerova.

Dvojica bivših klasičara, sadašnjih studenata i budućih geografa, Marko Faber i Borna Matković, 16. svibnja u multimedijalnoj dvorani predstavili su Geografski odsjek PMF-a. Govorili su o raznim smjerovima koje fakultet nudi, o brojnim putovanjima i mogućnostima zapošljavanja nakon studija.

Geografija i na faksu? Ajme meni! Pa što se tamo uči? Glavni gradovi? Količina iskopanog željeza u Australiji? Većini ljudi na spomen geografije diže se kosa na glavi, a ni oni koji je u srednjoj školi vole uglavnom ne znaju zašto bi nakon mature upisali studij geografije. E pa upravo smo to došli promijeniti!

Suvremeni smjerovi

Opuštena atmosfera vladala je tijekom cijelog predavanja.

Na Geografskom odsjeku PMF-a postoje dvije osnovne vrste studija: istraživački i nastavnički. Studij traje pet godina, a na diplomskom studiju moguće je odabrati neki od različitih smjerova kao što su fizička geografija s geoekologijom, prostorno planiranje i regionalni razvoj, baština i turizam te geografski informacijski sustavi.  Fakultet prima 40 studenata. Za upis na studij važan je uspjeh na maturi  i prosjek ocjena jer prijamni ne postoji. Učenicima koji su zainteresirani za studij geografije naši klasičari uz maturu iz geografije i povijesti savjetuju polaganje više razine matematike te polaganje mature iz biologije i kemije zbog dodatnih bodova na upisu.

Većina učenika odbija ići na ovaj fakultet jer misle kako se neće moći zaposliti nakon njega. Međutim, statistika pokazuje da se 50% studenata zaposli u roku od šest mjeseci nakon završetka studija. Raspon poslova geografa je velik i obuhvaća poslove od turističkog menadžmenta preko zaštite okoliša i procjene rizika pa sve do geoinformatike i daljinskog istraživanja te prostornog planiranja (koje se traži u privatnim tvrtkama i javnim sektorima). Također, ono što svakoga zanima je mogućnost zarade: moguće je zaraditi pristojnu svotu novca baveći se geografijom.

Jedna od najvećih prednosti studija geografije brojne su mogućnosti istraživačkih putovanja i razmjena učenika na kratko vrijeme. Može se putovati diljem Europe. Bivši klasičari  rekli su nam da se uz sve to priređuju i okupljanja geografa u opuštenoj atmosferi te da je zabava uvijek zajamčena.

FOTO: Andrea Pavlešen

Moglo bi Vas zanimati:  Posjet Akademiji dramskih umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *